Individueel afgesproken vergoeding
Het ereloon is een vergoeding ter dekking voor het verlenen van intellectuele juridische prestaties.
Artikel 446ter van het Gerechtelijk Wetboek verplicht de advocaat om het ereloon te begroten met de bescheidenheid die van het ambt moet worden verwacht, waarbij de begroting van het ereloon moet getuigen van billijke gematigdheid.
De erelonen worden in principe berekend op basis van een uurtarief dat overeengekomen wordt bij de opening van het dossier en dit in functie van de aard, de moeilijkheidsgraad, de inzet of de spoedeisendheid van de zaak.
De variabele kosten (bijvoorbeeld: de kosten voor afschriften en attesten), vaste kosten (bijvoorbeeld: de aanschaf van rechtsliteratuur, juridische databanken, algemene kantoorkosten, informatica- en communicatiestructuur, kosten verbonden aan internetdiensten en abonnementen voor consulteerbare databases) en kantoor- en administratiekosten (bijvoorbeeld: opening-sluiting-archivering dossier, boekhouding, kosten brieven (gewoon en aangetekend), e-mails, (kleuren-)fotokopieën, dactylografie per pagina, verplaatsingen per km (bijvoorbeeld naar een rechtbank of expertisevergadering)) worden op een forfaitaire basis gefactureerd aan een vast, overeen te komen, percentage van de erelonen.
Tevens kunnen specifieke aanvullende afspraken worden gemaakt in functie van het dossier, zoals bijvoorbeeld het aanrekenen van een “success fee”, overeenkomstig artikel 446ter van het Gerechtelijk Wetboek.
Dit alles wordt besproken tijdens het eerste gesprek.
Zowel de erelonen als de kosten zijn onderworpen aan 21% BTW.
De uitgaven van een gerechtelijke procedure (bijvoorbeeld: gerechtsdeurwaarders- en griffiekosten, alsook expertisekosten en rolrechten) worden rechtstreeks aan u doorgerekend en door u betaald, maar kunnen gerecupereerd worden bij de tegenpartij.
Hetzelfde geldt voor de rechtsplegingsvergoeding, waartoe u mogelijks veroordeeld zou worden (cf. artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en Koninklijk Besluit van 26 oktober 2007 (B.S. 9 november 2007)).
Bij de opening en start van het dossier zal steeds een voorschot gevraagd worden ter dekking van de eerste onkosten en prestaties.
In de loop van het dossier worden vervolgens periodieke provisiefacturen uitgegeven, waarbij de tussentijdse kosten en prestaties louter informatief worden meegedeeld.
Op het moment van het afsluiten van het dossier, wordt naast de slotfactuur tevens een gedetailleerde time-sheet van al de verrichtingen alsmede de duur ervan aan de cliënt overgemaakt. Deze lijst staat ook ter beschikking in de loop van het dossier, op eenvoudig verzoek.
Het is mogelijk dat u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, die de tussenkomst van een advocaat in welbepaalde gevallen zal dekken. Ga dit zeker op voorhand na en bespreek dit vervolgens tijdens uw eerste gesprek.
U kan ook steeds nagaan of u niet in aanmerking komt voor juridische tweedelijns bijstand (pro deo systeem). In dat geval vindt u alle nuttige informatie terug op de volgende website: Rechtshulp2 - Balie Brussel.